mardi 10 février 2015

SCENE DINTR-UN FILM PE CARE-L VOI REGIZA ÎN CURÂND


Nu este chiar aşa mare filosofie să regizezi un film. Vorbesc de un film bun, o producţie 100% românească. Îţi trebuie câteva cunoştinţe de bază în materie de cinema, o echipă profesionistă, un subiect cu caracter social, un actor principal extrem de cunoscut care să atragă public şi alţi câţiva actori buni şi, foarte important: nişte figuranţi capabili. Figuraţia este extrem de importantă în orice film; fără ea, caracterele principale ar fi lipsite de sens, ca un şurub fără filet. Nu trebuie ignorat însă subiectul principal în favoarea figuraţiei.
Să vorbim despre filmul meu, pentru care ideile pe care le am sunt cât se poate de clare!
Am nevoie pentru a turna începutul filmului de un spaţiu larg pavat cu piatră cubică, împrejmuit de clădiri de pe la 1500 – 1700. Una dintre clădiri trebuie să fie o biserică evanghelică, zugrăvită în nuanţe de vanilie şi fistic, iar alta, un muzeu renumit internaţional. Îmi mai trebuie o primărie acoperită cu tablă de cupru, un restaurant cu terasă şi turn şi câteva baruri. În mijlocul pieţei: o cişmea încadrată de cărămidă şi fier forjat şi o fântână arteziană mascată în pavaj.
După ce găsesc locul de care am nevoie, pot trece deja la turnarea primei scene. În ea facem cunoştinţă cu personajul principal – mă repet, dar trebuie să fie un actor foarte cunoscut – care se plimbă prin mulţime. Aici intervine figuraţia. Îmi place să mă plasez în filmele mele printre figuranţi. Am învăţat de la Hitchock. Aşa pot urmări mai îndeaproape desfăşurarea acţiunii. Camera, după ce trece de personajul principal şi de alţi figuranţi, mă surprinde fugar şi pe mine. Nu trebuie să ies în evidenţă. Port un tricou maro cu mânecă scurtă şi cu imprimeu în formă de cocoş. Port blugi de o nuanţă clasică, uşor decoloraţi ca o uzură funcţională. Curaţi, blugii pot fi descusuţi în parea inferioară, dar să nu arate neglijent. Sunt încălţat cu o pereche de pantofi sport albi. Sau mai degrabă kaki, să se asorteze cu tricoul. Mai bine nişte teneşi kaki. Camera mă surprinde scurt, exact în momentul în care mă uit la biserică. Biserica străluceşte sub razele soarelui. Eu privesc spre turla verde. În acel moment, cât să dea o notă de veridicitate scenei, un tânăr murdar de 15-16 ani iese fugind din biserică, cu o poşetă în braţe. Eu îmi dau seama că poşeta nu poate fi a lui. Alerg după el şi-l prind. Înapoiez posesoarei poşeta – o femeie în vârstă care-mi mulţumeşte cu lacrimi în ochi. Vrea să mă răsplătească, dar nu accept. Îl muştruluiesc pe tânăr, arătând cu degetul că nu-i frumos ce a făcut. Tânărul îşi dă seama şi din acel moment devine un om bun. Eu zâmbesc mulţumit.
În scena următoare îl regăsim pe personajul principal în biserică. Scena este de o importanţă fundamentală pentru viitoarea capodopera cinematografică. Camera de filmat îl urmăreşte din interior cum intră în clădire. Imediat după personajul principal intru şi eu. Între timp m-am schimbat, pentru că nu poţi să intri în biserică în blugi descusuţi şi tricou. Nu se face. Port o pereche de pantaloni de stofă maro, pantofi negri proaspăt făcuţi cu cremă, cămaşă maro şi un sacou de velur negru. La intrare îmi fac semnul crucii, mare, cât să se observe în scurtul timp în care camera poposeşte pe mine. Nu trebuie să ies în evidenţă. Mă aşez pe un scaun, în spate. Lângă mine vine o femeie în vârstă, cu baston. Mă ridic şi-i cedez locul. Doamna refuză, dar eu insist până cedează. Îi împrumut cartea mea de rugăciuni. Când slujba începe, cunosc textele cântecelor pe de rost, deşi sunt ortodox. Îi dau tot măruntul meu unei alte femei în vârstă, să-l pună în cutia milei. Eu pun o bancnotă de o valoare foarte mare (pentru asta trebuie un zoom pe bancnotă).
Se lasă seara şi personajul principal are o întâlnire importantă în restaurantul cu turn. Aici se întâlneşte cu personajul negativ al acţiunii, pentru o discuţie care se va dovedi capitală. Camera filmează din interiorul restaurantului cum personajul principal îşi face apariţia. În timp ce este condus spre locul de întâlnire, trece pe lângă mine. Eu stau la masă şi savurez un vin roşu - sângeriu, dintr-un pahar cu picior. Sau mai bine o bere fără alcool şi o salată de crudităţi, cu ou fiert. Poate şi cu puţin ton, pentru gust. Sunt îmbrăcat într-o cămaşă albastră cu dungi albe verticale, blugi închişi la culoare şi pantofi negri. La masa de lângă mine: un cuplu care se ceartă. El o jigneşte pe ea. Îi dă o palmă. Ea începe să plângă. Eu mă ridic de la masă şi-i explic lui că nu-i frumos să dai într-o femeie. El devine violent şi-mi dă un pumn. Cad peste masă, dar mă ridic imediat. Îmi aranjez cămaşa. Nu ripostez. Continui să-i explic că nu-i frumos ce face şi-i întorc şi celălalt obraz. El mă loveşte încă o dată. Mă ridic, şi de data asta ripostez. Cu o lovitură bine aplicată reuşesc să-l pun la pământ. Trei dintre angajaţii localului îl scot afară. Oamenii de la celelalte mese aplaudă. Aplaudă şi personajul principal. Personajul negativ nu. Ea insistă să stau cu ea la masă. Până la urmă mă las înduplecat. Îi împrumut batista mea să-şi şteargă lacrimile. Un ospătar îmi aduce la masă o altă bere fără alcool şi o salată din partea casei. Eu insist să le plătesc. Plătesc şi consumaţia ei şi masa ruptă şi las şi un bacşiş substanţial. La plecare, ea îmi dă numărul ei de telefon şi mă urmăreşte cu privirea până mă pierd în noapte.
Două ore mai târziu, personajul principal intră într-un club de noapte. Aici va afla informaţii şocante cu privire la subiectul filmului. Când intră atrage atenţia asupra sa. Camera îl surprinde în prim-plan. În pland secundar mă surprinde şi pe mine, ca figuranr. Stau la bar. Discut cu barmanul. Îl ajut să şteargă nişte pahare şi să alunge un grup de clienţi în stare de ebrietate. Beau o bere fără alcool direct din sticlă – nu vreau să-i mai dau de lucru barmanului. Port blugi, un tricou cu mânecă scurtă şi imprimeu discret roşu. În picioare: pantofi tip sport de culoare roşie. Sunt proaspăt bărbierit şi pe spătarul scaunului de bar am o geacă din piele sintetică neagră.
Dansatoarea cu care trebuie să discute personajul principal se apropie de bar într-o ţinută extrem de lejeră. Unul din clienţii pe care i-am scos afară se întoarce şi începe să-i facă avansuri deocheate dansatoarei. Ea refuză dar el insistă şi devine violent. Cu o lovitură puternică, bine plasată, salvez situaţia şi-l arunc în stradă şi în noapte pe clientul scandalagiu. Mă întorc la bar. Pun geaca de piele sintetică neagră pe umerii fetei care-mi mulţumeşte. Se oferă să mă însoţească într-o cameră de hotel, dar refuz. Îi dau o carte de vizită de-a unui prieten care lucrează la plasarea forţelor de muncă şi care o poate ajuta să-şi găsească un alt serviciu. Fata îmi mulţumeşte cu lacrimi în ochi.
A doua zi personajul principal se trezeşte în camera sa de hotel, la etajul III. Dă draperiile la o parte şi se uită pe geam. Pe stradă: mulţime de oameni agitaţi. Figuranţi. Ca din întâmplare trec şi eu prin raza camerei de filmat. Sunt îmbrăcat într-o ţinută lejeră, de vară: pantalon alb de in topit, cămaşă albă de in încheiată cu şnur de cânepă şi sandale maro deschis. Un trecător grăbit loveşte din greşeală o femeie în vârstă care se întorcea de la piaţă cu două plase încărcate de legume şi fructe. Legumele şi fructele se răstoarnă pe trotuar. Trecătorul grăbit nu se opreşte. Poartă şapcă. Mă aplec şi încep s-o ajut pe doamna în vârstă să adune legumele şi fructele în plase. Nu ies în evidenţă. Alerg după trecătorul grăbit, îl prind din urmă şi-l pun să ne ajute la încărcarea plaselor. Trecătorul îşi dă seama de greşeala făcută şi se întoarce. Îmi cere scuze. Eu îi spun că nu mie trebuie să-mi ceară scuze, ci doamnei în vârstă. Îi cere scuze. Se oferă să o ajute la căratul plaselor până acasă, dar ea refuză. El se schimbă şi devine mai atent cu lumea din jur. Eu iau plasele şi i le duc doamnei până în faţa uşii. Mângâi câinele care iese când fata doamnei deschide uşa. Fata doamnei îmi mulţumeşte şi mă urmăreşte cu privirea până mă pierd în mulţime. Personajul principal reacoperă geamul cu draperiile.
Mai târziu, în holul hotelului, personajul principal se întâlneşte cu fata cu care va dezvolta o poveste de dragoste. Fata stă de vorbă cu mine. Îmi place să mă amestec printre figuranţi – aşa simt mai bine pulsul acţiunii. Dar nu trebuie să se insiste pe mine ci pe acţiunea principală a filmului. Sunt îmbrăcat într-o ţinută pe care se pot distinge clar, chiar şi la o trecere fugară a camerei de filmat, însemnele unei organizaţii care luptă pentru salvarea unui copil bolnav de cancer. Port şapcă roşie cu poza copilului imprimată frontal. O conving pe viitoarea iubită a personajului principal să doneze o sumă substanţială pentru salvarea copilului. Ea îmi mulţumeşte pentru faptul că am convins-o să facă un gest nobil.
Este un film de acţiune. Personajul principal intră într-o secţie de poliţie. Aici discută cu şeful poliţiei locale. În plan secundar, secretara şefului poliţiei locale este ocupată la calculator. Secretara este însărcinată în luna opt. Secretara sunt eu. Sunt brunetă, port ochelari şi sunt îmbrăcată într-un costumaş deux pièces, de culoarea nisipului ars de soare. Fac două cafele – pentru şeful poliţiei locale şi pentru personajul principal şi rezolv două sau trei cazuri grele prin telefon. Eliberez din puşcărie un deţinut închis pe nedrept. Eliberez un ţigan care a furat dintr-un supermarket pâine pentru familia lui. Ţiganul se schimbă şi devine un om corect. Îi găsesc un serviciu bine plătit. Personajul principal părăseşte sediul poliţiei.
Câteva zile mai târziu personajul negativ dă o spargere la bancă. Intră în bancă însoţit de doi asociaţi răufăcători. Poartă cagule şi pistoale. Camera insistă pe personajul negativ când îl ucide pe directorul băncii. În fundal, un simplu angajat apasă butonul de alarmă. Poliţia întârzie. Angajatul sunt eu. Nu ies în evidenţă. Sunt îmbrăcat într-un costum gri şi port cravată albastră cu dungi oblice tot gri. Le spun răufăcătorilor că o colegă trebuie să meargă la toaletă. Colega e însărcinată. Personajul negativ vrea să o împuşte în burtă. Creez o diversiune şi-i sustrag pistolul ajutorului principal al personajului negativ. Răstorn situaţia în favoarea angajaţilor băncii. Colega este salvată. Poliţia vine şi-i arestează pe jefuitori. Colega îmi mulţumeşte cu lacrimi în ochi. Şeful poliţiei îmi mulţumeşte. Nu accept nici o recompensă. Ies pe stradă şi ajut un bătrân orb să treacă strada şi să se urce în autobuz. Îi dau biletul meu. Eu merg pe jos.
O zi însorită. La ora prânzului personajul principal se întâlneşte cu iubita lui într-un parc. Parcul trebuie să aibe lac cu bărci şi hidrobiciclete. Lângă parc trebuie să fie amplasată o grădină zoologică pentru distracţia copiilor gălăgioşi ai figuranţilor. Personajul principal se plimbă prin parc de mână cu prietena lui. Se opeşte să-i cumpere vată de zahăr. În spatele lui la coadă sunt eu. Sunt îmbrăcat într-un pantalon larg, verde – gri, cu multe buzunare şi un tricou verde cu imprimeu cu număr. Numărul e compus din mai multe cifre. În picioare port aceiaşi teneşi kaki din prima scenă, dar spectatorii nu mă vor recunoaşte. Mai bine port alţi teneşi kaki, pentru a evita să fiu recunoscut. Camera de filmat se fixează pe personajul principal. Eu sunt în plan secundar. Cumpăr o vată de zahăr. Las un bacşiş gras şi ofer vata de zahăr unei fetiţe blonde, cu codiţe, îmbrăcată în roz. Mama ei îmi mulţumeşte şi vrea să-mi plătească. Refuz. Fetiţa râde şi se murdăreşte cu zahăr pe toată faţa. Eu zâmbesc satisfăcut. Mă aplec şi-i întind unui cerşetor murdar o bancnotă valoroasă. Cerşetorul îmi mulţumeşte şi pleacă să-şi cumpere mâncare din banii primiţi de la mine. Până se întoarce, îi păzesc şi-i mângâi câinele. Câinele mă linge pe mână şi-mi mulţumeşte. Când cerşetorul se întoarce, mă pierd în mulţime zâmbind şi urmărind tinerii îndrăgostiţi care se plimbă pe suprafaţa lacului cu hidrobiciclete. Personajul principal se dă în barcă cu prietena lui. Eu salvez un copil de la înec.
Se apropie Crăciunul. Personajul principal merge în vizită la părinţii iubitei lui. Iubita lui are o soră care are copii mici. În timp ce se serveşte friptura, apare Moş Crăciun. Moş Crăciun sunt eu. Sunt îmbrăcat în roşu. Port o căciulă lungă, roşie pe cap, cu bandă albă pufoasă. Port cizme negre. Am ochelari şi o barbă albă confecţionată din material sintetic. Probabil nylon. Le spun poveşti copiilor. Îi iau pe genunchi şi le cer să-mi recite poezii. Îi ascult atent. Le dau cadouri. La plecare, părinţii se oferă să-mi plătească serviciul şi cadourile. Refuz. Ies din casă zâmbind, sub privirile copiilor bucuroşi. Mă urc într-o sanie trasă de reni şi mă pierd în noapte.
Acţiunea se precipită. Camera de filmat îl urmăreşte pe personajul principal care intră în muzeu. Muzeul din prima scenă a filmului. Personajul principal merge grăbit prin sălile muzeului. În muzeu are loc o altercaţie. Cineva a deteriorat o pictură de secol XVII. Acestă scenă are loc în plan secundar. Eu apar în calitate de custode al expoziţiei. Sunt îmbrâncit de personajul care a deteriorat pictura. Restabilesc imediat ordinea. Fără ezitare îl iau de guler pe huligan şi-l înmânez organelor de ordine. Ies din cadru în timp ce apelez de pe telefonul mobil personal un restaurator specializat în pictură de secol XVII. Personajul principal merge grăbit prin muzeu. În plan secundar apare restauratorul. Restauratorul sunt eu. Nu trebuie să ies în evidenţă. Îmi scot şevaletul portabil şi mă apuc să restaurez capodopera. Sunt îmbrăcat neglijent: pantalon de velur albastru, pulover verde şi cămaşă galbenă care iese pe sub pulover, pe stânga. În picioare port pantofi scâlciaţi. Port mustaţă largă, grizonată şi părul nepieptănat. Restaurez tabloul deteriorat şi încă două – trei din aceeaşi încăpere.
Pentru un plus de dramatism în această capodoperă cinematografică, iubita personajului principal trebuie să moară. Moare în condiţii violente. Personajul principal merge la morgă să o recunoască. Iubita lui e întinsă pe o masă de tablă. Pe mesele de tablă din jur, alte cadavre. În dreapta ei, cadavrul unui tânăr ucis cu bestialitate de iubita lui geloasă. Iubita cadavrului. Cadavrul sunt eu. Sunt gol şi port multe răni care trebuie să pară reale. Sunt în plan îndepărtat şi nu mi se vede organul genital. Muşchii antebraţului drept mi se încordează post mortem. Am un spasm. Pe faţă mi se citeşte groaza şi dezamăgirea de a fi ucis de către iubita mea.
Filmul se termină cu o scenă de la înmormântarea iubitei personajului principal. Undeva în depărtare se petrece şi înmormântarea tânărului ucis de iubita lui geloasă. Personajul principal varsă o lacrimă la mormântul iubitei lui pierdute. Plouă. Ăla din spatele personajului principal, în costum negru, cu umbrelă şi ochi înecaţi în lacrimi, sunt eu.


Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire